Vilka är vi?

Låt barnen få vara barn

Tjernobylbarnens Oas är en ideell förening som arbetar för utsatta barn i Belarus och Ukraina. Varje år kommer det 6 grupper med barn till vår lägergård Bergsgården utanför Åsenhöga. Barnen kommer från familjer där det råder svår misär. Alkoholism, drogmissbruk och fattigdom är vanligt förkommande i dessa familjer. Även gatubarn och barnhemsbarn kommer ibland till våra läger.


På lägren får barnen en chans att vara just barn och får leka och ha roligt, vilket inte är en självklarhet i deras tillvaro.  De får äta sig mätta och åka på spännande äventyr och utflykter. Här får de också höra talas om Jesus,vilket förvandar många barns liv.


När barnen kommer hem så har vi medhjälpare i landet, som jobbar vidare med de här barnen. De får hjälp och stöttning, och kyrkor som vi byggt upp i landet blir ett andra hem, som de får komma till. De får där hjäp med läxläsning, får äta sig mätta och ha roligt med andra barn, samt möta stabila vuxna som blir förebilder för dessa barnen som inte har någon annan vuxen att se upp till.


Fadderverksamhet och hjälpsändningar

Varje månad får ca 125 fadderfamiljer matpaket sponsrade av svenska faddrar. De får också hjälp och stöd från vitryska medhjälpare, som bland annat besöker och samtalar med dem och hjälper dem med praktiska saker såsom hjälp till att odla eget m.m.


I vissa fall krävs även att vi renoverar familjens hem för att  de ska få en fungerande tillvaro att leva i.


Varje år skickar vi ca 1000 m³ hjälpsändning, vilket motsvarar ca 10 trailers. Vi stöttar också barnhem, internat, skolor, rehabcenter för missbrukare och sjukhus.


Sommartid har vi också dagläger i Vitryssland, då barnen får komma till kyrkorna på olika aktiviteter och får höra om Jesus."köp en buss och åk till Ryssland"

Ove Claesson    Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio

Allt började under en studieresa till Murmansk 1993, då Ove Claesson fick Guds kallelse att köpa en buss och hjälpa utsatta barn i öst. 1994 formade han organisationen Tjernobylbarnens Oas. Ove, som då drev en bilverkstad tillsammans med sin bror, sålde sin del i bilverkstaden och började ägna sig heltid åt organisationen.


Vid starten bedrevs läger för barn från Vitryssland och Ukraina, som drabbats av sköldkörtelcancer efter Tjernobyl-katastrofen. Men med åren har arbetet inriktats mot fattiga familjer och där det finns alkohol- och drogproblem.


Genom åren har över 8000 barn fått komma till Sverige på läger. Ett flertal kyrkor/servicehus och skolor har byggts, och ett stort antal familjer har fått stöd genom månatligt stöd från svenska faddrar. Men det som låg överst på Oves hjärta var, att med en brinnande iver få dela evangeliet om Jesus. Många barn och ungdomar har blivit frälsta på lägren i Gnosjö och sedan kommit hem och vittnat. Vi har fått se många totalt förvandlade familjer.


Den 22 januari 2019 fick Ove efter en tids sjukdom flytta hem till Herren, och vi får tacka Gud för allt han gjort genom Ove. Arbetet med att hjälpa utsatta barn och sprida evangelium i Vitryssland går med Guds hjälp vidare.

"Detta är inte slutet, det är början på något nytt"

Jag var 9 år gammal, när pappa började arbeta med Tjernobylbarnens Oas. Jag har alltid haft en kärlek till barnen och till Vitryssland, och arbetet med Tjernobylbarnen har alltid haft en självklar plats i mitt liv. Jag har tillsammans med min bror Jonas vuxit upp med arbetet och har varit på många resor tillsammans med pappa under min uppväxt.


Nu är det tid för mig att att ta över och leda arbetet vidare. Detta är endast möjligt med Guds och er medhjälpare och understödjares hjälp. Tillsammans kan vi fortsätta att hjälpa ännu fler.


Vi har känt tydligt efter pappas bortgång, att även om det blir en stor förändring och ett tomrum han lämnar efter sig, så är detta inte slutet, utan början på något nytt. Vi hoppas och önskar att du vill stå med oss i arbetet även i fortsättningen.


MVH Anna Claesson

Anna Claesson